29.6.10

Projekti 2: Hennaaminen

Hennalla värjäämiseen tarvitaan aikaa ja hyviä hermoja. Kun henna leikkiin lähtee mukaan pitää unohtaa kaikki aikaisemmat värjäyskokemukset ja miten ylipäätään hiuksia on värjännyt aikaisemmin. Koska henna eroaa väriaineena koostumukseltaan ja miten väriaine vaikuttaa.

Henna on kasvia joka on jauhettu pieneksi hienojakoiseksi jauheeksi josta tehdään värjäysvaiheessa vedellä löysää jugurttimaista massaa. Tuntuu että jokaisella henna värjääjällä on omanlainen taktiikka tehdä hennaa. Koska tämän "jugurtin" tekemiseen voi laittaa muutakin kuin pelkkää hennaa ja vettä.

Luettelen tähän mitä esimerkiksi voidaan käyttää hennaseoksessa veden sijaan:

Kahvia (kauhean hajuista päässä)
Teetä (olen itse testannut mustaa ja hibiscus teetä)
Jugurttia (en ole vielä testannut)
Sitruunaa

Myös monia muita reseptejä löytyy kun netistä katselee mutta nuita olen aika yleisesti kuullut käytettävän. Sitten hennan sekaan tarvitaan jotain happoa kuten sitruunaa tai etikkaa.
Olen koittanut molemia ja itselleni tuntuu että etikka on ehkä vähän enemmän hiuksille ystävällisempää kuin sitruuna mutta sitruuna antaa kirkkaamman värin.

Sitten seuraavaksi jotain makeaa kuten siirappia, hunajaa, sokeria, tummaa sokeria tms. Makea auttaa hennan levityksessä se tekee tahnasta hieman helpommin levittyvää ja se jää ehkä hiukseen hieman paremmin levitysvaiheessa.

Sitten ihan ei pakollisena vaihtoehtona voi laittaa jotain eteeristä tuoksuöljyä joka peittää hennan "lannan" hajua. Tuo haju onkin sellainen että jotkut pitävät siitä kovasti ja jotkut taas ei, itsestäni se on ihan mukava sellainen heinäinen tuoksu :) paljon mukavampi entä kemialliset seokset.

Laitan tähän pari omaa henna reseptiä:

n 200g - 250g hennaa
(lyhyihin hiuksiin 100g, puolipitkiin 200g, pitkiin 300g ja extra pitkiin 500 g)
hieman sitruunamehua
paprikaa
hibiscus teetä haudutettuna ja viilentyneenä

viimeisin resepti jota käytin samaan määrään hennaa

hennaa
mustaa teetä
pari rkl etikkaa
yksi rkl hunajaa

Henna kaadetaan varovasti kulhoon ja lisätään sinne nestettä/teetä pikkuhijaa sekotellen kun kaikki henna on sekottunut nesteeseen voidaan lisätä muut aineet ja sekoittaa sen jälkeen lisätään nestettä niin kauan että henna on jugurttimaista mössöä ja jätetään se muhimaan kelmun alle noin päiväksi (24 h).

Värjäys
seuraavan päivänä henna laitetaan päähän ja tähän kannattaa varata aikaa noin pari tuntia. Vuoraa värjäyspaikka sanomalehdillä tms. silloin kun levität hennaa (henna värjää muutakin kuin hiuksia). Hennaa levitetään alimaisista hiuksista päälimmäisiih hiuksiin kerroksissa. Värjäyksen jälkeen istutaan hennat ja elmukelmut päässä 3-5 tuntia ja pestään pois reilulla määrällä shampoolla ja hoitoaineella reilusti vaahdottaen ettei savimassaksi kuivunut henna vahingoita hiuksia. Itse tosin käytän pelkkää hoitoainetta koska hiukset eivät shampooseen ole tottuneet.

Hennaa ei siis missään tapauksessa kannata tehdä kiireellä mutta hennan vaikutusaikaa voi nopeuttaa sekä tekeytymisessä että värjäyksessä lämpötilalla. Kun henna tekeytyy sen valmistumisaikaa voi puolittaa laittamalla sen johonkin lämpimään paikkaan (ei kuuma) ja silloin kun hennat ovat päässä voit elmukelmun ympäröimään päähän laittaa paksua pipoa/pyyhettä.

Itse olen kaikesta työstä ja vaivasta huolimatta hyvin onnellinen hennapään omistaja väri pysyy ja sävy vaihtelee mukavasti värjäyskerroilla hieman mutta aina ei tarvitse edes koko päätä värjätä ainoastaan tyvet. Sellaisille voin ehdottomasti suositella jotka haluavat punaisen värin pysyvän päässä ja joilla on aikaa värjäämiselle. Henna ravitsee hiuksia ja tekee niistä kiiltävät ja hyväkuntoiset.

12 kommenttia:

  1. Moikka,

    Kuinka paljon oot laittanut paprikaa(jauhetta?) hennan sekaan?
    Mä olen hennaamassa hiuksia ensimmäistä kertaa ja ajattelin käyttää sulta tota reseptiä mihin tulee paprikaa, sitruunaa ja teetä.

    VastaaPoista
  2. voi kauhia tänne on tullu kommentti enkä mie ole huomannu :( paprikaa jos siitä väriävää vaikutusta haluaa niin semmonen pussillinen, niitä pienempiä pusseja. Mausteen tuhlaustahan se ehkä on mutta olen huomannut että se tuo punaisuuden enemmän esille.

    VastaaPoista
  3. Moi!

    Hei onkos sulla tietoa et uskaltaako hennaa laittaa kaupan väriaineiden päälle???itsel alkaa olla nyt tyviväriä ja en usko siihen että noi kemialliset hiusvärit oisivat turvallisia koska itse sain nyt monen vuoden värjäämisen jälkeen todella pahan allergiareaktion ja hiukset menivät aika huonoon kuosiin...nyt ne alkaa olee jo tosin paremmat mutta haluisin värjätä...punainen sävy ois lemppari mut ei ole todellakaan pysynyt mun päässä (kaupan värit siis eikä myöskään kampaajan värit). niin todella onko tietoa uskaltaisko värjätä???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Kyllä hennaa voi laittaa kaupan väriaineiden päälle, mutta koska henna ei ole peittävä väri niin jos esim. kaupan väri eroaa kovasti omasta (juuren) väristä saat hiuksistasi kyllä punaiset mutta hiuksiin voi jäädä selvä väriraja. Joka voi olla aika ikävä.

      Koska henna vain antaa punaisen sävyn hiuksiin riippuen pohjaväristä se ei muuta sinällään väriä(vaalenna tai tummenna) antaa vain punaista.

      Eli hennatuissa hiuksissa pysyvät luonnolliset värierot ja näin se tekee hiuksista huomattavasti luonnollisemmat. Tällöin jokaisen henna tukka on hieman erilainen :)

      Poista
  4. No ite ol toi tyviväri just perinteinen maantien harmaa mut muuten mulla on tollanen kastanja väripäässä...ja on niiiiin ihanaa ku se väri haalenee!

    Itselläni on nyt todella pahat ongelmat hiuspohjan kanssa ja myös itse hiusten kanssa...rasvoittuu jne...uskon että noi kaupan värit ovat tämän aiheuttaneet :(

    Kiitos kun vastasit näin nopeasti :) seuraan erittäin mielelläni teidän blogia nyt kun sellaisen löysin :)

    Mitä hennamerkkiä suosittelisitte???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos latvoissa jo punertava väri voi ehkä värjäyksestä tulla ihan hyvä :) Jos ei se maantieharmaa ole kovin vaalea... kun maantieharmaa on aika monta eri sävyä :D Tuolla oli eräs aikasempi postaus jossa kerroin eri henna väreistä(hennaa hakemassa). Satva ja Sante värit ovat sellaisia joita on ehkä helpoin löytää normi kaupoista Satvaa Santea helpompi löytää. Sante värejä on muitakin kuin pelkkä henna eli siihen on lisätty hennan lisäksi vähän tehostavia aineita/yrttejä ja niitä löytänee luontaistuotekaupoista helpoiten.

      Poista
  5. Heippa! Ihan tällästä kysyisin että siis toimiiko tuo väri oikeasti kun se on muhinut ensin 24h kelmun alla? Kun Satva-hennan pussissakin lukee, että henna on aktiivinen 3 tuntia sen seoksen teon jälkeen..mistä oot siis saanut tuon vinkin että sen pitää antaa muhia 24h? ja siis kauniit hiuksethan sä olet saanut, jäin vain miettimään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa vaan. Niin no jos hennan tekee keitettyyn/kiehuvaan veteen sen elinikä lyhenee.. joten sitä voi käyttää nopeammin tosin väri saattaa olla enemmän rusehtava tai kellertävämpi oranssi kuin tällä hitaalla menetelmällä. (Itselle hoppuisena kävi kerran näin) Ja väri kyllä toimii, satva paketin ohjeen mukaan toimii lähinnä hoitona/värihuuhteluna. Suosittelen sinua tekemään hennan ohjeitteni mukaan, ainakin itse olen saanut hennan onnistumaan näillä ohjeilla :) Muhimisaikaa voi lyhentää esim. 12 tuntiin tekemällä lämpimään veteen tai jättämällä hauteen johonkin lämpimään paikkaan.
      Olimme tässä ajatelleetkin tehdä Piitun kanssa postin vastauksia ja kysymyksiä hennasta.

      Poista
  6. Anonyymi2/3/12 23:26

    Kiitos vastauksesta!:) Semmonen kysymys-vastaus postaus olis tosi kiva!

    VastaaPoista
  7. Moi! Ootteko käyttäny indigoa ja hennaa samaan aikaan!? miten onnistuu!? :)

    VastaaPoista
  8. Paljonko tulee tuota hibiscus-teetä? Lyhyt tukka on kyseesä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, teen määrä riippuu hennan määrästä. Lyhyeen tukkaan esim se 100g hennaa ja sitten sen verran nestettä että siitä saa sellaisen puuromaisen, ei velliä mutta ei niin että lusikka pysyisi pystössä. En ole koskaan erityisesti mitannut teen määrää vaan sekoittelen ja lisään vähitellen lisää.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...